Bursa’da yaşadığım dönemde “günün birinde burada fotoğrafçı olarak çekim yapacaksın” deselerdi herhalde hiç bir anlam veremezdim. Çünkü ben de mühendis olmak üzere dershaneler tarafından yönlendirilmiş kurbanlardan biriydim. Üniversiteye kadarki hayatımın ilk 18 yılını geçirdiğim şehirdi Bursa. Sonrasında da Kumla’daki yazlık sebebi ile her yıl uğradığım eski bir dosta dönüştü.
Bursa’dan ayrıldığım dönemden bugüne kadar geçen süre içerisinde Bursa ciddi anlamda değişti, büyüdü, kozmopolitleşti. Çocukluk ve ilk gençliğimin Bursa’sı dev bir metropole dönüştü. Dolayısı ile birbirimize biraz yabancılaştık. Bursa’dan ayrıldıktan sonra fotoğraf sayesinde büyüdüğüm şehir ile tekrar yakınlaşmaya başladık. İlk olarak BUFSAD’ın düzenlediği Bursa fotoğraf günlerine fotoroportaj.org ekibi ile birlikte davetli olarak katılmış ve bir belgesel projemin gösterisini yapmıştım. Ardından Bursa düğün fotoğrafçısı olarak benim kapımı çalmaya başladı. Şehrin İstanbul’a yakınlığı, nerdeyse İstanbul içinde bir yere gider gibi kolaylıkla gidilip gelinebilmesi ve her şeyden önemlisi beni eski günlere götürmesi Bursa’yı düğün fotoğrafçılığı anlamında benim için ayrı bir yere koymaya başladı.
Ece Birol’un Düğün Günü ile Başlayan Fotoğraf Yolculuğu
Bursa’da ilk düğünümü çekmem de aslında bir tesadüf. Ece ve Birol’un düğün gününü benim bir arkadaşım çekecekti ve kendisinin acilen yurtdışına gitmesi gerekti ve Bursa düğünü bana kaldı. Bursa’da fotoğrafçı arkadaşım Eşlem ile buluşup Bademli ‘den Altınceylan’a kadar uzanan bir düğün günü çekimi gerçekleştirdik. Sanırım sezonun en eğlenceli düğünü idi. Aynı zamanda düğün klibi de çekmiştim ve hem fotoğraf hem de videoyu aynı anda çektiğim ilk ve tek düğün olarak da tarihe geçmişti Ece ve Birol çekimi. Dış çekimleri Mudanya ve Mudanya yolu üzerinde gerçekleştirdik. Gece eğlencesi ise gerçekten sıra dışı olmuştu (Videoyu izlemelisiniz).
Köy Düğününde Avrupalı Sinemacılar
Bir diğer aklımda kalan enteresan Bursa düğünü de Kestel’e yakın bir köyün tepelerinde, salaş bir açık hava restoranında gerçekleşendi. Gökhan ve Canan bağımsız filmlerde çalışan sinemacılardı. Gökhan yurtdışında yaşadığı için Avrupa sinemasının önemli filmlerinde çalışmıştı. Düğündeki atmosfer heyecan vericiydi. Bir tarafta gerçek yaşayan bir köy düğünü atmosferi köyden misafirler diğer tarafta Amelie filminin Fransız görüntü yönetmeni ve oyuncular aynı ortamdaydı. Gerçekten enteresan bir atmosfer oluşmuştu. İşin güzel tarafı herkeste aynı coşku vardı ve ağaçlardan sallanan sarı ampullerin ışığında eğlencenin doruğuna ulaşıldı.
Bursa Düğün Fotoğraf Çekimi İçin Tavsiyeler
Tarih kokan Mudanya, eski evleri ve sokakları ile Trilye sahili, Uludağ ve yaylaları, dağ yolundan Bursa manzarası, tarihi çınar, Heykel civarındaki eski hanlar, camiler, nefis insanları ve deresi ile Misi Köyü, Türkiye’nin her yerinden ziyaret edilen Cumalıkızık köyü, Ulubat gölü yakınındaki Gölyazı ilk etapta aklıma gelen düğün fotoğraf çekim mekanları. Düğün çekimi için olmasa bile bir gün buralara yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız bu noktalara
Bursa Fotoğrafçısı Ufuk Sarışen