Etkili Düğün Gecesi Fotoğrafları İpuçları

Düğün Gecesi Fotoğrafları Önemi. Belgesel düğün günü hikayesi fotoğrafçılığı genelde sabah hazırlık süreci ile başlayıp gün boyu çiftin yaşadıklarının fotoğraflanması ile devam eder ve gece nikah seremonisi, ilk dans, pasta kesimi ve parti ile sonlanır. Düğün gününün belki de en önemli anları gece yaşandığından düğün gecesi fotoğrafları da oldukça önemlidir.

dugun_gece_fotograflari_002-34

“Sadece düğün mekanına kadar ya da ilk dansa kadar düğün çekerim” prensibi ile çalışan düğün fotoğrafçıları bana oldukça ironik gelmiştir. Düğünü çekmek istemeyip, kendisini “düğün fotoğrafçısı” olarak adlandırmayı açıklamak oldukça güç bence. Bunun yerine “düğün öncesi fotoğrafçısı” denmesi sanki daha mantıklı.

dugun_gece_fotograflari_003-33

Sağlam Kalın:

Düğün günü hikayesi genelde sabah erken saatler ile başlayıp, dış çekim ile devam edip gece ile sonlandığından aslında sağlam bir fiziksel efor gerekiyor. Bazen İSİG limitlerini zorlayacak şekilde mesai yapmak söz konusu olabiliyor. Bu sebeple gün içinde enerjiyi verimli kullanmak oldukça önemli. Çekim aralarında dinlenmek, gün boyu yeterince beslenmek ve bolca su tüketmek gerekiyor ki geceye sağlam bir şekilde hazır olabilelim. Bu sebeple çantamızda atıştırmalık bir şeyler ve su olmasında yarar var. Genel kondisyon için de mutlaka spor yapmak gerekiyor.

dugun_gece_fotograflari_004-15

Düğün Programını Öğrenin:

Düğün gecesi programını bilmek de çok önemli. Bunu öncesinde çiftten öğrenmek, gün içinde de organizasyon ile teyitleşmek gerek. Varsa düğün öncesi koordinasyon toplantıları oldukça faydalı oluyor. Aksi takdirde, nikah kıyılırken yemekte ya da lavaboda olmak gibi basit hatalar kaçınılmaz olabilir. Programı bilmenin ve organizasyon yetkilisi ile koordine olmanın bir diğer önemi de teknik olarak hazır olmanızı sağlıyor. Örneğin nikah anı, pasta kesimi gibi kaçırılmaması gereken anlarda tedbir amaçlı flaş pili değiştirmek gerekiyor. Çoğu flaş pili azaldığında uyarı vermez ve patlamaz olur, bu sebeple yeni olduğunu düşünseniz de riske atmayıp pil değiştirmekte yarar var. 15-20 saniyelik anlarda pilin değişmesi maalesef mümkün değil. Aynı zamanda uygun lens secimi için de önemli anların zamanını bilmek ve öncesinde hazır olmak gerekiyor. “Nedir bu önemli anlar” derseniz; nikah merasimi, ilk dans, pasta kesimi ve gelin çiçeği atılması ortalama bir düğündeki önemli anlar.

dugun_gece_fotograflari_005-6

Bu arada mümkünse gündüzden birinci derece akrabaları, yakın arkadaşları tanımak önemli. Gece eğlencesinde çiftler ile aynı kadrajda fotoğraflarının olmasında yarar var.

dugun_gece_fotograflari_006-1

Çekim Teknikleri:

Bir diğer önemli konu da gece çekim teknikleri ile ilgili. Düğün öncesi mekan detaylarını makro veya tele lens ile çekmek etkili sonuçlar verebiliyor. Mümkünse ortam ışığı kullanmak da sonucu doğallaştırabilir.

dugun_gece_fotograflari_007-5

Nikah anını, ilk dansı, pasta kesimini, gelin çiçeği atılmasını, ciftin ya da önemli kişilerin portrelerini mutlaka klasik flaş kullanımı ile ve RAW formatta çekmek gerekiyor. TTL flaş kesinlikle hayat kurtarıyor. Tercihe göre enstantane öncelikli ya da manuel modda çekim yapmakta fayda var. Ortalama bir loş ışıkta geniş açı lens ile 80-100 enstantane, ISO 800 ve TTL oldukça işe yaramakta. Tabi tepe flaşını doğrudan değil açılı vermek önemli. Ortam ışığına göre bu değerler değiştirilebilir. Işık çok değişken değilse TTL moddan manuele dönüş de yapılabilir. Orda da flaşı 1/8 seviyelerine kısmakta fayda var, aşırı ışığı önlemek hem de pilden tasarruf etmek açısından.

dugun_gece_fotograflari_008-3

Uzun Pozlama:

Bunun dışında özellikle parti anlarında uzun pozlama ile flaş kullanımı oldukça etkili sonuçlar verebiliyor. Burada da geniş açı bir lens kullanımı ¼ saniye enstantane ve ona uygun diyafram (mümkün oldukça kısık) ile flaş patlatıyoruz. Bunun sonucunda ortam ışığı, varsa renkli spot ışıkları ile dans ve hareket etkisi veren ışık oyunları fotoğrafa yansıyor. Burada uzun pozlama anında makineyi hareket ettirmek veya lens ile zoom in zoom out yapmak denebilir. Ancak bu fotoğrafların %50 den fazlası çöpe gideceğinden (ışığın modeli silmesi, patlaması az pozlaması vb.) önemli anlarda yapmamak önemli. Ancak sonucu bence etkili olduğundan arada denemeğe değer.

dugun_gece_fotograflari_014-32

Bu arada eğer imkan varsa iki fotoğraf makinesi taşımayı tavsiye ederim. Bu sayede lens değiştirmeden iki ayrı teknik veya objektifi kısa aralıklar ile kullanabilirsiniz.

Sevgilerimle

Yazı-Fotoğraf: Ufuk Sarışen

dugun_gece_fotograflari_009-12
dugun_gece_fotograflari_010-17
dugun_gece_fotograflari_011-8
dugun_gece_fotograflari_012-7
dugun_gece_fotograflari_013-2
dugun_gece_fotograflari_015-4
dugun_gece_fotograflari_016-9
dugun_gece_fotograflari_017-10
dugun_gece_fotograflari_018-11
dugun_gece_fotograflari_019-13
dugun_gece_fotograflari_020-14
dugun_gece_fotograflari_021-16
dugun_gece_fotograflari_022-18
dugun_gece_fotograflari_023-19
dugun_gece_fotograflari_024-20
dugun_gece_fotograflari_025-21
dugun_gece_fotograflari_026-22
dugun_gece_fotograflari_027-23
dugun_gece_fotograflari_028-24
dugun_gece_fotograflari_029-25
dugun_gece_fotograflari_030-26
dugun_gece_fotograflari_031-28
dugun_gece_fotograflari_032-30
dugun_gece_fotograflari_034-35
dugun_gece_fotograflari_035-36

Düğün Gecesi Fotoğrafları by Ufuk Sarisen

RELATED POSTS

Yorum yapın